Az országról

Heelo

Skóciában vagyok, ami az Egyesült Királyság része, mégis sokban eltér szabályokban, nyelvben vagy akár szokásokban is.

Igaz nem tudok mindent róla, mert nem olyan rég vagyok itt, mégis megismertem pár dolgot, ami hazai viszonylatban nem nevezhető mindennapinak.

A tea tejjel itt is tradíció, úgy látszik az angolok eléggé beleégették névjegyük a teafogyasztás rejtelmeibe az egész UK-ban, viszont a forró víz ivása számomra meglepő és a mai napig érthetetlen. Vannak az étteremben elég sokan, akik csak forró vizet rendelnek és cukor, tej és minden nélkül megisszák. Elég undorító, de puszi a hasukra. A boltokban a személyit nem azért kérik el, hogy vagy e már 18, hanem ha nem tűnsz 25-nek, akkor elkérik. Ergó, ha mondjuk alkoholt szeretnél venni, és 23 vagy, és annyinak is nézel ki, elkérik a személyid, persze minden következmény nélkül kiszolgálnak, de érdekes, hogy ilyen feltételekhez kötik. A bárokban (mivel ott is dolgozom néha, egyenlőre tréningen vagyok) egy pohárba maximum 2*25cl töményet lehet önteni, ha valaki 3-at rendel, azt két pohárba kell felszolgálni. Ugyanazt a poharat nem lehet újratölteni, másikba kell tölteni az újabb kört, és részeg embereket nem szolgálnak ki. Ezt itt komolyan is veszik, nem úgy mint nálunk, hogy a 16 éves részeg gyereket is kiszolgálják, csak hogy több legyen a bevétel.

Nincs Apeh. Azaz van, csak nem fizikailag. Nem lehet az adóhivatalba bemenni, mert nincs irodájuk sehol. Csakis telefonon lehet őket elérni, és lebeszélni, hogy változtassák meg a 20%-os adókulcsod
0-ra mert nem keresel eleget ahhoz, hogy adózz. Munkavállalásnál, fel kell menned Edinburgh-be a Job center-be, akik visszatérítik ott helyben az utazásod költségét. Gondoljunk bele, hogy behívnak vidékről Pestre, és a munkahivatal kifizeti az útiköltségünk. Élelmiszer vásárlás szempontjából jó ha több helyen vásárlunk, mert 1-et fizet 2-őt kap akciókkal viszonylag olcsón lehet vásárolni. A szolgáltatás itt is nagyon drága, mint más nyugat-európai országban. 5km-es távolságra retúr buszjegy ára 4€ (1200ft) de akár egy pizzázás, vagy bulizás is vagyonokba kerül. A táj gyönyörű, itt speciel több a bárány, mint az ember.

A skótok eléggé ugatják az angolt, egyáltalán nem mondható hogy dallamos nyelv. Olyan mintha egy részeg német beszélne angolul. Az emberek általában kedvesek és segítőkészek. Eddig ha vásárlásnál segítséget kértem, vagy nem találtam egy-egy terméket megkérdeztem valakit, aki nem megmondta, hanem megmutatta, hogy hova kell mennem, az esetek többségében el is kísért.

Viszont van elég sok műveletlen is errefelé, aki úgy gondolja ez az egy nyelv elég bármire, és nem is akar több lenni annál ami. Földrajzból és történelemből nullák, ez már a hotelben is kiderült. Adományokat küldenek random idegen állatvédő szervezeteknek, Afrikába, és egyéb olyan helyekre ahova én megkérdőjelezném, hogy eljut e egyáltalán a pénz. A gondjaik egy átlag magyar lakoshoz képest bagatel-ek. Nem kell a pénzen és hasonlókon aggódni. A legfőbb gond, hogy a kutya hova piszkított, hogy valami nem a megszokott szerint történt, és egyéb nálunk szóra se méltatott probléma.
Ez is megmutatja, hogy egy apokalipszis bekövetkeztekor mennyivel szívósabbak, erősebbek, találékonyabbak és életrevalóbbak vagyunk. Nincs semmilyen übermensch elképzelésem, simán csak a látottak alapján leírt véleményem fejtem ki. Sokszor van még bajom a közlekedéssel, mivel nem igazán tudják, hogy az út melyik felén kell közlekedni, valamiért mindenki a jobb oldalon közlekedik, ami egyszerűen nonszensz számomra. Az emberek többsége túlsúlyos, és igaz a skót nőkre, hogy nem szépek.

LikeBox