Vendégtípusok

Heelo

Vendégtípusok

Erről bizony kisregényt is lehetne írni, hogy milyen, úgymond vendégtípusok léteznek, akik apró-cseprő trükkökkel próbálják a lehető legjobban palástolni, valamikor pedig egyáltalán nem elrejteni tulajdonságaikat.

Annyit tudni kell, hogy ide, a hotelbe, többnyire turnusokban jönnek a vendégek, méghozzá hétfőn délután jönnek, pénteken mennek, és péntektől hétfőig újabb busznyi ember tölti fel a hotelt. Úgy szoktam mondani, hogy ez itt a „Holnap határa” (The edge of tomorrow) film megtestesülése. Minden, amit itt csinálunk abban a pár napban, akár elrontunk, akár jól csinálunk, újrakezdhetjük, és tiszta lappal indíthatunk. Hogy hogyan? Példával alátámasztva talán megérthető könnyebben.

 Még két hete sem lehettem itt, és máris kifogtam egy úgymond „hárpia” vendéget, a 17-es asztalnál. Szinte elképesztő hogy több ezer vendég cserélődött, de ha most valamelyik vendégem bejönne, tudnám melyik asztalnál ült, és mit rendel. Visszatérve a hárpiára, reggelinél az egész „stationom” (mindenkinek van egy részlege az étteremben kb 20-26 ember) egy időben megjött, és hát olyankor pörögni kell a pincéreknek, de mivel még új voltam ez nem ment olyan simán. Sokszor tértem, és hát a 17-es asztal jött utoljára, és az úgy szokás, hogy aki utolsónak jön, utolsónak szolgálom ki (később ez változott) mivel akkor a többi asztal panaszkodhat. Megjött a 17-es utoljára, és még elkezd reklamálni, hogy 10 perce vár, ez nevetséges, és még sok érdekes cifra angol szó, majd lement panaszt tenni a recepción. Persze le is hívtak, akkor még megszeppenve, hogy Úr Isten, mit tettem érzéssel mentem le, de mint kiderült sokkal durvábbak is voltak és ez minden napos eset, viszont ez az érzés 3 napig tartott... Elmentek a vendégeim, és újak jöttek a 17-es asztalhoz, kedvesek, rendesek, és azért mondom, hogy újra lehet kezdeni hetente kétszer az étteremben, mégis elég jól meg lehet ismerni a vendégeket.

Mostanra már nem érkezési sorrendben, hanem agresszió és testbeszéd szerint szolgálom ki az embereket, eddig elég magas sikerrátával. Mivel a vendégek 90%-a idős, így az arcukon meglehet látni az élet nyomait. Van akinek jámbor az arckifejezése, és az is, másnak viszont tipikus „támadómenyét” feje van, azokat a lehető leggyorsabban szolgálom ki, és hogy miért? Hogy ne panaszkodjanak, ne puffogjanak, ez mindenkinek jó, hamarabb befejezik a vacsit és több időm van a szelídebb, kedvesebb vendégekre.

Testbeszédből lehet látni továbbá ki hogy érzi magát. Amikor viszek ki egy-egy rendelést, van pár vendég aki haptákba vágja magát, így látom, hogy már nagyon várja a vacsorát, akár neki viszem, akár nem. Másoknál, főleg férfiaknál, a keresztbetett kéz jelzi az elégedetlenséget. Ezek az mikro-gesztusok határozzák meg milyen sorrendben is lesznek kiszolgálva. Persze igyekszem az egymás mellett ülőket egyszerre kiszolgálni, de nem mindig sikerül.

 

Kezdődhetnek is a vendégtípusok:

A Bunkó

Miért ezzel kezdem? Mert mindenkit ez érdekel. A bunkó ismérve a következőkben nyilvánul meg. Nincs kommunikáció a pincérrel, csak a legminimálisabb. Nem érdekli, ki vagyok, mi vagyok, honnan jöttem, csak az étel érdekli, és hogy minél hamarabb hozzájusson. Az asztalon a lehető legtöbb dolog szét van folyatva, a méz, a lekvár. A maradék a földön, koncentrikus körökben körülöttük található, nem köszöni meg az ételt, csak az eredmény érdekli. Hazaútnál nem köszön el, feláll az asztaltól, be se tolja a széket, fogja magát és elmegy.

A zsidó

A megnevezés semmilyen vallási hovatartozást nem rejt magában, egyszerűen, mint jelző szerepel a címben. Ők azok, akik teljes szolgáltatást szeretnének a pénzükért. (Aki ismeri a Jóbarátokból Ross és Chandler szállodai kifosztásukat, na, körülbelül így lehet ezt is elképzelni). A két büféasztalt (tej, méz, ketchup, gyümölcslé, lekvár, porridge található rajta) szépen magyarul mondva kifosztják, és többször is visszatérnek a szerviz alatt. Rendeléskor még extra tea filtert kérnek, hogy a szobába is legyen. A cukortartóból elviszik az összes cukrot, a sóval sem spórolnak, és mindig extra rendeléseik vannak. Legalapabb, hogy még több pirítóst rendelnek, a reggeli rendeléseknél +szalonna, +kolbász, amit csak el lehet képzelni. Néha becsúszik egy-két joghurt, gyümölcs, és a kávé-tea mellé extra forró víz. Legtöbbször a kávé-tea rendelést is kétszer kell megcsinálnom, mert nem érik be egyel.

Egy két érdekes eset erre a fajra. Múlthéten volt egy bácsika, aki kétszer jött le reggelizni,első nap csak teletömte a zsebeit kis lekváros tasakokkal, utolsó nap már táskával érkezett, amibe legalább 50-100 ilyen kis „ingyen lekvárt” halmozott fel. A régebbi pincérek szerint visszatérő vendég, aki már múltkor is kiverte a balhét, mert csak egy desszertet ehetett a 3 helyett. (Akinek nem lenne világos, itt a hotelben a vendégek egy komplett szervizért fizetnek, amiben benne van az utazás, a programok, a szállás, és a kaja, reggelinél egy fogásos, este pedig egy előétel, egy főétel és egy desszert.) Szóval, a fickó lement reklamálni, és hát mit tud a menedzser tenni ilyenkor, telefonált az étteremben, hogy szolgálják ki az öregurat. Emlékszem, „early breakfast-nél” már reggelre „verte az ajtót”, hogy fél 6-kor akar jönni. Mondtam neki az ajtón keresztül, hogy sajnálom, de 6-kor nyitunk, erre agresszíven visszaszól, hogy márpedig most nyittok ki. Én egy laza mondattal válaszoltam, hogy sajnálom, 6-kor nyitunk, sarkon fordultam, és elmentem J .

Az őrült

Mivel többnyire idősek vannak a szállodában, előfordul, hogy egy két, nem épp épelméjű vendég is becsúszik. Velük különösen türelmeseknek kell lenni, mert nem tehetnek sokszor arról, amit tesznek. Ilyen például az alzheimer-es aki nem emlékszik arra, hogy mit rendelt. Lehet az „őrült” kategóriába sorolása kicsit erős, de van belőle kimondottan őrjöngő fajta. Vannak továbbá azok az őrültek, akik nem felelnek meg a társadalmi normáknak, extra, érdekes, sokszor bizarr rendeléseik, kéréseik vannak. Erre is van egy érdekes példám, szintén a 14-es asztal, mint a feljebb olvasott kleptomániás fickónál.

A 14-es asztal egy 4 fős asztal. 3 darab egyedülálló, egymás számára ismeretlen férfival lett feltöltve. A háromból két fickó roppant jó humorú igazi egyéniség volt. Megvicceltek egyik este, mikor odamentem hozzájuk, hogy sajnálom, de pár percet kell várni a főételre. Erre az egyik kikelve magából, elkezdi mondani, hogy már reggel is sokat vártak, ez elfogadhatatlan stb-stb. Mikor látták, hogy elérték a kellő hatást, mert konkrétan kedves jó kedélyű embereknek ismertem meg őket, elmosolyintotta magát a fickó, hogy csak viccel, de láttam volna az arcom, és röhögtek egy jót. Másik este meg azzal jöttek, mikor már nem voltak vendégeim, és elkezdtem lemosni az asztalokat, hogy most már pihenjek. Üljek le, és megkérdezték rendeljenek e nekem valamit a bárból. Na, mármost. A harmadik fickó volt az őrült. Rendeléseknél mélyen a képembe nézett, és mint egy kém, elsuttogta a rendelést, ilyen hörgős hangon, közben szemeivel a plafont bámulta. Mikor kivittem a rendelést meglepődött, és első este bement a „grill room”-ba, hogy ő a bárt keresi. A grill room, egy körülbelül 15 négyzetméteres kis szoba, ahova a megmaradt evőeszközöket visszük, van bent egy asztal, a falon a beosztások, és a szabadságok időpontjáról szóló naptár. Egy normális ember, aki a bárt keresi, körülbelül 0,5 másodperc rájönni, hogy ez nem lehet a bár, ráadásul sötét volt bent. De itt lassabban pörgött a proci. Megkérdeztem a fickót, hogy segíthetek e, majd rám nézett, úgy csinált, mint aki valamit hallgat, és elment. Elérkezett a távozás reggele. Azokon a napokon kint van egy kosár, a beérkező borravalókra. A busz már lent állt, két asztalnyi vendég reggelizett még, a 14.-esnél a barátunk, és a 3-as asztalnál két hölgy. Mikor a nénik elmentek, valamit leejtettek a földre, azóta se tudjuk mi volt az, mert a fickó ezt látván kommandós módjára rávetette magát a lehullott zsákmányra és elrakta. Ez még nem volt minden. Körülbelül 20 percig mászkált fel-alá az étteremben, és gyanúsan kerülgette a borravalós kosarat. Felváltva maradtunk kint őrködni, nehogy elvigyen belőle valamit. „Epic” jelenet volt, mivel volt mikor kiment, majd újra bejött bolyongani. Igazi kabarét lehetett volna belőle csinálni. Szóval a tipikus őrült kategória.

A kedves

Hogy végre ne csak a negatívumot írjam, mesélek kicsit a kedves vendégekről. Mikor megérkeznek, általában érdeklődéssel kérdezik, hogy kell kiejteni a nevem, honnan jöttem, mióta vagyok itt és a többi. A rendeléseik többnyire egyszerűek, azt rendelik, ami az étlapon van. Ha végeztek a vacsorával, megköszönik, a tányérok általában össze vannak rakva, és kikészítve az asztal szélére, hogy csak fel kelljen kapni, és bevinni. Távozáskor borravalóval köszönik meg a fáradozásaim, és a legjobbakat kívánják. Ha random összetalálkozunk a hotelbe, vagy azon kívül mosolyogva, integetve köszöntenek, és legtöbbször a nevemen hívnak.

Erre egy példa, méghozzá Robin Hood kalandjaiból idézve. A legérdekesebb, hogy nem is az én vendégeim, hanem a részlegvezetőnké volt, viszont szóval tartottam őket, még megjött a pincérjük, hogy bemutassa nekik a helyet. Direkt nem írok neveket, mert „ctrl+f”-el rá lehet keresni, és úgysem számít a történet szempontjából. Mikor megismerkedtünk elmondták, hogy Nottingham-ből vannak, Sherwood mellől, és Robin Hood még mindig él. Adtak egy névjegykártyát, hogy ha arra járok, mindenképp nézzek be. Komplett elérhetőséget kaptam, és bemutatták, hogy a férfi milyen kórusban énekel, milyen európai turnén voltak, a nő René Magritte festményeket gyűjt, most is vettek egyet Glasgow-ban, és a fickó bélyeget gyűjt. Megbeszéltük, hogy Magyarországról küldök nekik bélyeget, mert elég régi magyar bélyegjei vannak csak. Elmesélték, hogy hajót béreltek a 60-asukra és körülhajózták az Egyesült Királyságot 60 vendéggel. Egyik este, mikor az evőeszközöket políroztam, odajöttek és megmutatták a fényképeket, hogy merre voltak (Egyébként a „the kelpies”-nél, mindenkinek ajánlom akár egy google képek keresés erejéig, mert nagyon szép) és beszélgettünk vagy egy órát. Nagyon jó szájízzel váltunk el, mivel tényleg nagyon kedvesek és rendesek voltak, sok érdekes történettel a múltjukból.

A sportember

Rövid kategória, viszont érdekes lehet. Mikor megtudják, hogy magyar vagyok, egész hétvégén Puskással, az aranycsapattal és a Real Madriddal jönnek, hogy az a Puskás, az még tudott, és konkrét meccseket emlegetnek, ami máig emlékezetes számukra.

A dámák

Legtöbbször a 40-50es éveikben járó női vendégek 70 és a halál közti férjekkel, akiknek nagyon ügyesen rácuppantak a pénztárcájukra. De mivel ilyet nem feltételezhetek, annyit mondhatok, hogy a szerelem nem ismer határokat. Ezek a nők általában buták, a testükkel szereztek anyagi javakat maguknak, viszont szomorú, de igaz, eljárt felettük az idő vasfoga. Legtöbbször kedvetlenek, kritizálnak, semmi sem jó és gorombák. Igazi parasztvérrel az ereikben, mivel a kirakott 9 evőeszköz közül kettő használnak, és disznóólat hagynak maguk után. Úgy jellemezném őket, hogy a férjek hangjai. A férjeik elég idősek, már a lenyugodott kategóriába tartoznak, és a feleség rendel helyettük. Ő reklamál, ő beszél helyettük. Itt is le lehet szűrni, kinek mennyire savanyú a szőlő. Van, aki örül, hogy egy ilyen jóképű pincér sürög-forog körülötte (bármire gondoltok, igenis jóképű vagyok). Van, aki pedig pont azért, mert fiatal vagyok, ezt megirigyelve energiavámpírként próbál kiszipolyozni minden jókedvet belőlem. Sajnos ezek az emberek nem tudják, hogy „én vagyok az alany és a tárgy, jaj én vagyok az ómega, s az alfa”. Mivel semmiféle érzelmi zsarolás nem hat rám, főleg az ilyen szánalmas próbálkozásokkal.

Az időmilliomosok

Az egyik kedvenc típusom. Nem siet, nem siettet. Rendel és eszik, közbe beszélgetésbe elegyedik a mellettük ülőkkel. Legtöbbször jókedvűek és rendesek. Meg is mondják néha, hogy csak nyugodtan szolgáljak ki előttük mindenkit, most szabadságon vannak, ráérnek. Ezek egyik negatív alfaja viszont azok, akik nem képesek lelépni az étteremből. Ugye én se szeretnék ingyen túlórázni, mert 9-ig végezni kéne, de ha 8:50-kor menne el a vendégek, mert addig bent beszélgettek, akkor egyszerűen képtelenség, hogy időben felrakjam az asztalt, előtte lemossam, szalvétát kirakjam, evőeszközöket, menüket, cukortartót feltöltsem és bevigyem róla a szemetet.

A megvesztegetők

Sajnos belőlük kevés van, de pincér szempontból roppant költséghatékony vendégek. Utolsónak érkeznek, de először szeretnének enni. Odahívnak és adnak 5 vagy 10 fontot (7-13€-t) ha kiviszem rögtök a kajájukat. Én meg persze repülök, mert mégis 2perc munkával lehet elég jó kis borravalóm, főleg ha minden este eljátszák, akkor nagyon is jó kis summa.

Rájuk példának a 31.-es asztalt hoznám fel. Körülbelül egy hónapja volt itt, egy vendég, aki mindig késett, de nem akart várni. A kezembe nyomott egy tíz fontost, hogy ez az enyém, ha most kiviszem a kajáját. Ki is vittem, javában evett, mikor a korábban érkező vendég odahívott és megkérdezte, hogy miért eszik hamarabb a másik asztal, mikor később jött. Mondtam neki, hogy business-eltünk, hogy ha kiviszem most a vacsoráját ad 10 fontot. Erre a fickó is adott 10 fontot, hogy ha kiviszem következőnek az ő vacsorájukat. Nem tagadom élveztem azt a hetet, sajnos ezek után kevés borravalós ínséges hetek következtek, szóval jó volt megragadni minden alkalmat.

A sunyi

Jobb megfogalmazással talán nem is lehetne kifejezni a sunyi kategória oszlopos tagjait. Azok a  vendégek, akik az egész ittlétük alatt kedvesek, rendesek, megköszönik a kaját, mégis, mikor borravalóra kerül a sor, elhúznak, de ne nem akárhogy. Legtöbbször addig ücsörögnek kint, még leszedem azt asztalt, majd mikor úgy ítélik meg, hogy elég ideig a konyhába leszek, akkor lelépnek. Ezt akár 10mp alatt is megteszik ha kell, és már egész „social experiment”-et (társadalmi kísérletet) csináltam belőle. Ha mégis rosszul számolták ki, meddig lehetek bent, akkor arra játszanak, hogy „nem is ismerlek téged” és ha hangosan rájuk köszönök, akkor sem köszönnek vissza.

Múlthéten volt pont két olyan vendégem, a 43-as asztalnál, akik meg is kérdezték, vagyok e pénteken, mert szeretnének borravalót adni, és mi lett a vége? Semmi. Ott ültek a helyükön addig, még letakarítottam a környező asztalokat, megvárva azt, hogy mikor megyek be végül a konyhába. És úgy voltam vele, hogy ha harc hát legyen harc, legyen már gerincük lelépni, és ne sunyin akkor amikor nem vagyok ott. Direkt annyi dolgot vittem be a konyhába aminek a lepakolása 6-7 másodpercnél nem tart tovább, majd mikor kiértem, láttam, hogy már keltek volna fel, majd a nő visszahúzta férjét, hogy ez most nem jött össze. Megint bementem, megint próbálkoztak lelépni, de kiértem. Már kezdtem élvezni a játékot, mikor a sunyiból átváltottak szellem üzemmódba, ergó a „nem is ismerlek” módba. Nagy mosollyal mentem ki feléjük, akik engem meglátva gyorsan hátat fordítottak, mikor meg mögéjük mentem visszafordultak és elsiettek. Félreértés ne essék, nem az zavar, hogy nem adtak borravalót. Nyilván persze az is, mert nem szeretem ha teledobálják a vendégeim a boksz-ot (van kitéve egy kosár amibe kellene dobálni a borravalót, de azért nem jó, mert a vendégek peni-ket dobálnak bele, és mi pincérek kb a 6-7%-át kapjuk meg, ami 4-5font, még egy jobb hétfő reggel akár ennek a 10x-ese is meglehet). Főképp az zavar, hogy azok a vendégek akikkel végig kedves voltam, és ők is velem, meséltek, meg viccesek voltak ilyen aljas módon lépnek le. Nyugodtan odajöhettek volna, mint a jobb vendégek, és azt mondhatták volna hogy: Köszönünk szépen mindent; majd elmehettek volna. De ez már egy másik vendégkategória. 

LikeBox